Φοκάτσα με τυρί στρακίνο

🫓 Focaccia con stracchino (φοκάτσα με τυρί στρακίνο)

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή δυνατό (τύπου 00 αν υπάρχει)
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 2 κ.γ. ξηρή μαγιά ή 20 γρ. φρέσκια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη

Για τη γέμιση:

  • 250–300 γρ. stracchino (ή εναλλακτικά μαλακή μοτσαρέλα, mascarpone ή cream cheese)
  • Ελαιόλαδο για επάλειψη
  • Λίγο χοντρό αλάτι (προαιρετικά δεντρολίβανο για άρωμα)

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

    • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό.
    • Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, μαζί με το αλάτι και το ελαιόλαδο.
    • Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη (περίπου 10 λεπτά).
    • Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
  2. Διαμορφώνουμε τη φοκάτσα:

    • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
    • Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι σε λεπτό φύλλο και το απλώνουμε σε ταψί αλειμμένο με λίγο λάδι.
    • Απλώνουμε το stracchino σε μικρές κουταλιές επάνω στη ζύμη, χωρίς να το απλώνουμε εντελώς.
    • Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και πιέζουμε ελαφρά τις άκρες να κλείσουν.
  3. Ψήσιμο:

    • Κάνουμε μικρές τρύπες με τα δάχτυλα στην επιφάνεια, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε λίγο χοντρό αλάτι.
    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για περίπου 20–25 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  4. Σερβίρισμα:

    • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή  όταν το stracchino είναι ακόμα μαλακό και λιώνει!

 Μικρές συμβουλές:

  • Αν θέλεις πιο αυθεντικό αποτέλεσμα, άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί άλλη μισή ώρα μέσα στο ταψί πριν το ψήσιμο.
  • Ταιριάζει τέλεια με ένα ποτήρι λευκό κρασί ή prosecco.
  • Μπορείς να προσθέσεις λεπτές φέτες ντομάτας ή λίγο δεντρολίβανο πάνω για έξτρα άρωμα.