🫓 Focaccia con stracchino (φοκάτσα με τυρί στρακίνο)
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή δυνατό (τύπου 00 αν υπάρχει)
- 300 ml χλιαρό νερό
- 2 κ.γ. ξηρή μαγιά ή 20 γρ. φρέσκια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
Για τη γέμιση:
- 250–300 γρ. stracchino (ή εναλλακτικά μαλακή μοτσαρέλα, mascarpone ή cream cheese)
- Ελαιόλαδο για επάλειψη
- Λίγο χοντρό αλάτι (προαιρετικά δεντρολίβανο για άρωμα)
Εκτέλεση:
-
Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
- Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό.
- Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, μαζί με το αλάτι και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη (περίπου 10 λεπτά).
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
-
Διαμορφώνουμε τη φοκάτσα:
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι σε λεπτό φύλλο και το απλώνουμε σε ταψί αλειμμένο με λίγο λάδι.
- Απλώνουμε το stracchino σε μικρές κουταλιές επάνω στη ζύμη, χωρίς να το απλώνουμε εντελώς.
- Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και πιέζουμε ελαφρά τις άκρες να κλείσουν.
-
Ψήσιμο:
- Κάνουμε μικρές τρύπες με τα δάχτυλα στην επιφάνεια, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε λίγο χοντρό αλάτι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για περίπου 20–25 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
-
Σερβίρισμα:
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή όταν το stracchino είναι ακόμα μαλακό και λιώνει!
Μικρές συμβουλές:
- Αν θέλεις πιο αυθεντικό αποτέλεσμα, άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί άλλη μισή ώρα μέσα στο ταψί πριν το ψήσιμο.
- Ταιριάζει τέλεια με ένα ποτήρι λευκό κρασί ή prosecco.
- Μπορείς να προσθέσεις λεπτές φέτες ντομάτας ή λίγο δεντρολίβανο πάνω για έξτρα άρωμα.