🧁 Η ζύμη θαύμα με γιαούρτι: Με 6 υλικά φτιάχνεις πίτσα, πεινιρλί & τυροπιτάκια!
Αν θέλεις μία ζύμη που να γίνεται πάντα αφράτη, να είναι έτοιμη σε λιγότερο από μία ώρα και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές συνταγές, τότε δοκίμασε αυτήν εδώ! Με γιαούρτι, χωρίς πολύ ζύμωμα και με υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι.
✔ Για πίτσα
✔ Για τυροπιτάκια
✔ Για πεινιρλί
✔ Για ψωμάκια γεμιστά
✔ Για βάσεις γλυκών ή αλμυρών
🧾 Υλικά
- 3 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 250 ml γιαούρτι στραγγιστό ή απλό (σε θερμοκρασία δωματίου)
- ½ φλ. σπορέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
- 10 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
🥣 Εκτέλεση
- Ανακάτεμα βάσης
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι με το λάδι και τα ανακατεύουμε να ενωθούν. - Μαγιά
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. - Ζύμωμα
Προσθέτουμε το αλάτι και σιγά-σιγά το αλεύρι. Πρώτα ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα και μετά ζυμώνουμε με το χέρι. - Φούσκωμα
Πλάθουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και τη βάζουμε σε ζεστό σημείο για 30–40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί. - Χρήση ζύμης
Όταν φουσκώσει, την ξαναζυμώνουμε για 1 λεπτό και τη χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε:- ανοίγουμε φύλλο για πίτσα
- πλάθουμε σε μπαλάκια για τυροπιτάκια
- δίνουμε σχήμα για πεινιρλί
Tips επιτυχίας
| Για… | Κάνε αυτό! |
|---|---|
| Πιο αφράτη ζύμη | Χρησιμοποίησε χλιαρό γιαούρτι |
| Γεύση πίτσας | Βάλε ρίγανη/ μυρωδικά |
| Προετοιμασία από πριν | Διατήρησε τη ζύμη στο ψυγείο έως 24 ώρες |
| Πιο τραγανό αποτέλεσμα | Άλειψε τη ζύμη με λίγο λάδι πριν τη γέμιση |
| Πάχος ζύμης | Για λεπτή πίτσα άνοιξέ τη πολύ λεπτά για πιο ψωμένια, άφησέ τη να φουσκώσει 10′ στο ταψί |