Κεφτεδάκια με μπρόκολο μικρές πράσινες μπουκιές απόλαυσης
Το μπρόκολο γίνεται πρωταγωνιστής σε μια συνταγή που μετατρέπει τα απλά υλικά σε κάτι πραγματικά ξεχωριστό.
Η έμπνευση
Κάποιες φορές, οι καλύτερες ιδέες γεννιούνται μέσα από την απλότητα. Ένα κομμάτι ξερό ψωμί, λίγο μπρόκολο που περίσσεψε, ένα αυγό, μια πρέζα μοσχοκάρυδο... κι έτσι γεννιούνται αυτά τα υπέροχα κεφτεδάκια με μπρόκολο, τρυφερά μέσα και ελαφρώς τραγανά απ’ έξω.
Είναι ένα πιάτο που μυρίζει σπιτικό φαγητό, αλλά με τη φινέτσα μιας γκουρμέ κουζίνας. Τρώγονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου ιδανικά για ελαφρύ μεσημεριανό, για πάρτι ή ακόμα και μέσα σε ένα αφράτο ψωμάκι, σαν υγιεινό street food.
Υλικά (για περίπου 20 κεφτεδάκια)
- Οι μίσχοι από δύο μπρόκολα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουτάλα ζωμό λαχανικών
- 2 φέτες ξερό ψωμί
- 2 αυγά
- 1 χούφτα τριμμένο τυρί (ό,τι έχετε στο ψυγείο)
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
-
Ετοιμάζουμε το μπρόκολο
Κόβουμε τους μίσχους σε μικρούς κύβους και τους σοτάρουμε απαλά σε τηγάνι με το σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο. Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν, αφαιρούμε το σκόρδο και σβήνουμε με μια κουτάλα ζωμό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του. -
Φτιάχνουμε το μείγμα
Μουσκεύουμε το ψωμί σε λίγο νερό ή γάλα και το τρίβουμε με τα δάχτυλα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μπρόκολο, το αυγό, το ψωμί, το τυρί, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές, μαλακό μείγμα. -
Πλάθουμε και τηγανίζουμε
Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες, τις περνάμε πρώτα από το χτυπημένο αυγό και μετά από τριμμένο ψωμί.
Τις τηγανίζουμε σε λίγο ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν παντού.
Σερβίρισμα
Σερβίρετε τα κεφτεδάκια ζεστά, με γιαούρτι ανακατεμένο με λεμόνι και δυόσμο, ή με μια ελαφριά σάλτσα γιαουρτιού με ταχίνι και κύμινο. Συνοδεύστε με πράσινη σαλάτα, ψητές πατάτες ή, για τους πιο τολμηρούς, με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
Μικρά μυστικά του σεφ
✨ Αν θέλετε πιο αφράτα κεφτεδάκια, προσθέστε μια κουταλιά γιαούρτι στο μείγμα.
🌿 Οι μίσχοι του μπρόκολου έχουν περισσότερη γεύση απ’ ό,τι νομίζετε μην τους πετάτε ποτέ.
💚 Ψήστε τα κεφτεδάκια στο φούρνο στους 190°C για 20 λεπτά, αν προτιμάτε πιο ελαφριά εκδοχή.
Λίγη φιλοσοφία της κουζίνας
Η μαγειρική δεν είναι μόνο συνταγές είναι τρόπος να φροντίζουμε, να σεβόμαστε τη γη και να δίνουμε αξία σε ό,τι έχουμε. Αυτά τα κεφτεδάκια είναι μια μικρή υπενθύμιση: τίποτα δεν πάει χαμένο όταν υπάρχει αγάπη και φαντασία.