Πώς αποξηραίνουμε σύκα

Πώς αποξηραίνουμε σύκα

Η αποξήρανση σύκων είναι μία παραδοσιακή τεχνική που διατηρεί τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους για πολλούς μήνες. Στην Ελλάδα, ειδικά σε περιοχές όπως η Εύβοια, η Κάρπαθος και η Μεσσηνία, η ξήρανση των σύκων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αγροτικής ζωής και δίνει προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία.

Επιλογή καρπών

  • Διαλέγουμε ώριμα αλλά όχι χαλασμένα σύκα.
  • Τα καλύτερα είναι εκείνα που έχουν φτάσει στο στάδιο της φυσικής υπερωρίμανσης, είναι μαλακά και έχουν αρχίσει να «σκάζουν» λίγο.
  • Αποφεύγουμε όσα έχουν σημάδια μούχλας ή χτυπήματα.

Διαδικασία αποξήρανσης

1. Συλλογή και προετοιμασία

  • Κόβουμε τα σύκα με προσοχή για να μην τραυματιστούν.
  • Τα πλένουμε ελαφρά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε σκιερό μέρος.
  • Προαιρετικά, τα ανοίγουμε στη μέση (χωρίς να τα χωρίσουμε τελείως) για να ξεραθούν πιο ομοιόμορφα.

2. Ξήρανση στον ήλιο

  • Τοποθετούμε τα σύκα σε ξύλινα τελάρα ή ψάθες, σε μέρος με καλή ηλιοφάνεια και αερισμό.
  • Καλύπτουμε με λεπτό τούλι ή δίχτυ για να τα προστατεύσουμε από έντομα.
  • Τα γυρίζουμε κάθε 1-2 μέρες ώστε να ξεραθούν ομοιόμορφα.
  • Η διαδικασία διαρκεί περίπου 5-10 μέρες, ανάλογα με τον καιρό.

3. Προστασία από μούχλα

  • Μόλις ξεραθούν αρκετά, μπορούμε να τα βουτήξουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό με λίγο αλάτι ή σε ζεστό νερό με φύλλα δάφνης. Αυτό βοηθά στην απολύμανση.
  • Στη συνέχεια τα αφήνουμε να στεγνώσουν ξανά.

4. Αποθήκευση

  • Φυλάσσονται σε πάνινες σακούλες ή γυάλινα βάζα, σε δροσερό και ξηρό μέρος.
  • Παραδοσιακά, πολλοί τα πιέζουν ανά δύο («παντρεμένα σύκα»), γεμίζοντας το εσωτερικό με αμύγδαλο ή καρύδι, και τα πασπαλίζουν με δάφνη ή μάραθο για άρωμα.

Συμβουλές

  • Αν ο καιρός είναι υγρός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφυγραντήρας ή φούρνος (στους 50-60°C με αέρα) για ασφαλή ξήρανση.
  • Τα καλά αποξηραμένα σύκα είναι μαλακά αλλά όχι υγρά, με χρυσοκάστανο χρώμα.
  • Αν εμφανιστεί λευκή επίστρωση, συνήθως είναι φυσικά σάκχαρα που βγαίνουν στην επιφάνεια, όχι μούχλα.

Η αποξήρανση των σύκων είναι μια διαδικασία απλή αλλά απαιτεί υπομονή και προσοχή στις λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα είναι ένα υγιεινό, γλυκό σνακ, πλούσιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά, που κρατάει τη γεύση του καλοκαιριού όλο τον χειμώνα.