🍇 Το γλυκό του κουταλιού σταφύλι είναι από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Κεντρικής Μακεδονίας, με έντονη παρουσία σε γιορτές και οικογενειακά τραπέζια. Ακολουθεί μια αυθεντική συνταγή που τιμά την τοπική γαστρονομία:
Υλικά
- 1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα (χωρίς κουκούτσια)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 ½ ποτήρι νερό
- 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
- ½ κουτ. γλυκού ξινό
- 1 βανίλια
- 3 φύλλα αρμπαρόριζας
- (προαιρετικά) 100 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση
1. 🧼 Προετοιμασία: Πλένουμε καλά τις ρόγες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
2. 🍯 Σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να δέσει ελαφρώς.
3. 🍇 Προσθήκη σταφυλιού: Ρίχνουμε τις ρόγες στο σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20–25 λεπτά, ξαφρίζοντας.
4. 🌿 Αρωματισμός: Προσθέτουμε αρμπαρόριζα, βανίλια, ξινό και χυμό λεμονιού. Βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
5. 🔥 Τελικό δέσιμο: Ελέγχουμε το σιρόπι σε κρύο πιάτο. Αν σχηματίζει σταγόνες που δεν απλώνονται, είναι έτοιμο.
6. 🥜 (Προαιρετικά): Προσθέτουμε αμύγδαλα 10 λεπτά πριν το τέλος για έξτρα υφή.
Σερβίρισμα & Αποθήκευση
Αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα. Διατηρείται για μήνες και συνοδεύει τέλεια γιαούρτι, παγωτό ή φρυγανισμένο ψωμί.