Vegan μαρμπρέ κέικ: αφράτο, λαχταριστό και 100% φυτικό
Εισαγωγή:
Θέλεις ένα γλυκό αφράτο, λαχταριστό και εντυπωσιακό στην εμφάνιση, που να είναι και 100% vegan; Το μαρμπρέ είναι η τέλεια επιλογή! Αυτή η εκδοχή χωρίς γάλα, αυγά ή βούτυρο είναι ιδανική για πρωινό, απογευματινό ή μια γλυκιά παρηγοριά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Υλικά:
Βασική ζύμη:
- 250 γρ. αλεύρι (τύπου 0, 1 ή ντίνκελ)
- 80 γρ. καστανή ή ζάχαρη καρύδας
- 250 ml φυτικό γάλα (σόγιας, βρώμης ή αμυγδάλου, χωρίς ζάχαρη)
- 60 ml ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
- 1 φακελάκι baking powder (16 γρ.)
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- Μια πρέζα αλάτι
Για το σκούρο μείγμα:
- 2 κουταλιές κακάο άγλυκο ή αλεύρι χαρουπιού (για πιο ήπια γεύση)
Εκτέλεση:
-
Προθέρμανε τον φούρνο στους 170°C (στατικός) ή 160°C (με αέρα). Ετοίμασε μια φόρμα για plumcake, λαδωμένη και αλευρωμένη ή στρωμένη με χαρτί ψησίματος.
-
Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Πρόσθεσε το φυτικό γάλα, το λάδι και τη βανίλια. Ανακάτεψε μέχρι να έχεις ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
-
Χώρισε το μείγμα σε δύο ίσα μέρη. Στο ένα μισό πρόσθεσε το κακάο ή τη χαρουπόσκονη κοσκινισμένη και ανακάτεψε καλά.
-
Ρίξε εναλλάξ κουταλιές από το λευκό και το σκούρο μείγμα στη φόρμα. Για μαρμαρωμένο εφέ, πέρασε ελαφρά ένα ξυλάκι σε σπείρες στην επιφάνεια.
-
Ψήσε για περίπου 40–45 λεπτά. Έλεγξε με ένα ξυλάκι: αν βγει στεγνό, το κέικ είναι έτοιμο.
-
Άφησέ το να κρυώσει τελείως πριν το ξεφορμάρεις και το σερβίρεις.
Extra συμβουλές:
- Πρόσθεσε vegan σταγόνες σοκολάτας στο σκούρο μείγμα για ακόμα πιο πλούσια γεύση.
- Χρησιμοποίησε αλεύρι ρυζιού και κορν φλάουρ για gluten-free εκδοχή.
- Φύλαξε το κέικ σε αεροστεγές δοχείο.