Συνταγή: βίγκαν Sacher torte

 

Βίγκαν  sacher torte

Συνολικός χρόνος προετοιμασίας: περίπου 100 λεπτά

ΥΛΙΚΑ

Για το μείγμα (για φόρμα 30 εκ.):

  • Αλεύρι ολικής άλεσης (ή όποιο προτιμάτε) – 300 γρ.
  • Ζάχαρη καστανή – 200 γρ.
  • Κουβερτούρα (σοκολάτα μαύρη) – 70 γρ.
  • Φυτική μαργαρίνη – 10 γρ.
  • Μπέικιν πάουντερ  – 17 γρ.
  • Γάλα σόγιας – 300–350 ml
  • Ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο) – 100 ml
  • Εκχύλισμα βανίλιας – 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι – 1 πρέζα

Για τη γέμιση:

  • Μαρμελάδα βερίκοκο – 150 γρ.

Για την επικάλυψη (επιλέξτε):

  • Γκανάς σοκολάτας
  • Γυαλιστερό γλάσο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Λιώστε 70 γρ. σοκολάτας σε μπεν μαρί. Σε ένα μπολ βάλτε: 10 γρ. μαργαρίνης, 200 γρ. ζάχαρης, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. βανίλια, 17 γρ. μπέικιν πάουντερ και 300 γρ. αλεύρι.

  2. Προσθέστε 100 ml λάδι και σιγά σιγά το γάλα σόγιας (300–350 ml), ανακατεύοντας με μίξερ χειρός. Στο τέλος ρίξτε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ομοιογενές μείγμα.

  3. Αδειάστε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα 30 εκ. και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC (στατικός) για 35–40 λεπτά. Ελέγξτε με οδοντογλυφίδα πριν το βγάλετε.

  4. Αφήστε την τούρτα να κρυώσει εντελώς, βγάλτε από τη φόρμα και κόψτε οριζόντια σε 2 ίσα κομμάτια. Απλώστε 150 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο στον έναν δίσκο και σκεπάστε με τον άλλο.

  5. Ετοιμάστε την επικάλυψη (γκανάς ή γυαλιστερό γλάσο). Τοποθετήστε την τούρτα πάνω σε σχάρα και καλύψτε την ομοιόμορφα με σπάτουλα.

  6. Βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και είναι έτοιμη!

Για γκανάς σοκολάτας

Υλικά:

  • Σοκολάτα κουβερτούρα – 200 γρ.
  • Κρέμα σόγιας – 155 γρ.

Εκτέλεση:
Ζεστάνετε την κρέμα σχεδόν μέχρι βρασμού, ρίξτε μέσα τη σοκολάτα σε κομμάτια και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Αφήστε να πέσει στους 40ºC και γλασάρετε την τούρτα.

Για γυαλιστερό γλάσο

Υλικά:

  • Νερό – 150 γρ.
  • Κρέμα σόγιας – 120 γρ.
  • Ζάχαρη καστανή – 200 γρ.
  • Κακάο άγλυκο – 60 γρ.
  • Άγαρ-άγαρ – 1 κ.γ.

Εκτέλεση:
Σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά βάλτε ζάχαρη, κακάο, κρέμα και σιγά σιγά το νερό. Προσθέστε το άγαρ-άγαρ κοσκινισμένο, ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρετε λίγο πριν βράσει. Αφήστε να πέσει στους 40ºC και γλασάρετε.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Ως φυτικό βούτυρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη χωρίς υδρογονωμένα λιπαρά, βούτυρο σόγιας ή ρυζιού.
  • Η σοκολάτα πρέπει να έχει περιεκτικότητα περίπου 60%.
  • Αν θέλετε πιο ζουμερό αποτέλεσμα, βρέξτε τα παντεσπάνια με αραιωμένη μαρμελάδα βερίκοκο.