Βίγκαν sacher torte
Συνολικός χρόνος προετοιμασίας: περίπου 100 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
Για το μείγμα (για φόρμα 30 εκ.):
- Αλεύρι ολικής άλεσης (ή όποιο προτιμάτε) – 300 γρ.
- Ζάχαρη καστανή – 200 γρ.
- Κουβερτούρα (σοκολάτα μαύρη) – 70 γρ.
- Φυτική μαργαρίνη – 10 γρ.
- Μπέικιν πάουντερ – 17 γρ.
- Γάλα σόγιας – 300–350 ml
- Ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο) – 100 ml
- Εκχύλισμα βανίλιας – 1 κουταλάκι του γλυκού
- Αλάτι – 1 πρέζα
Για τη γέμιση:
- Μαρμελάδα βερίκοκο – 150 γρ.
Για την επικάλυψη (επιλέξτε):
- Γκανάς σοκολάτας
- Γυαλιστερό γλάσο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
Λιώστε 70 γρ. σοκολάτας σε μπεν μαρί. Σε ένα μπολ βάλτε: 10 γρ. μαργαρίνης, 200 γρ. ζάχαρης, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. βανίλια, 17 γρ. μπέικιν πάουντερ και 300 γρ. αλεύρι.
-
Προσθέστε 100 ml λάδι και σιγά σιγά το γάλα σόγιας (300–350 ml), ανακατεύοντας με μίξερ χειρός. Στο τέλος ρίξτε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ομοιογενές μείγμα.
-
Αδειάστε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα 30 εκ. και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC (στατικός) για 35–40 λεπτά. Ελέγξτε με οδοντογλυφίδα πριν το βγάλετε.
-
Αφήστε την τούρτα να κρυώσει εντελώς, βγάλτε από τη φόρμα και κόψτε οριζόντια σε 2 ίσα κομμάτια. Απλώστε 150 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο στον έναν δίσκο και σκεπάστε με τον άλλο.
-
Ετοιμάστε την επικάλυψη (γκανάς ή γυαλιστερό γλάσο). Τοποθετήστε την τούρτα πάνω σε σχάρα και καλύψτε την ομοιόμορφα με σπάτουλα.
-
Βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και είναι έτοιμη!
Για γκανάς σοκολάτας
Υλικά:
- Σοκολάτα κουβερτούρα – 200 γρ.
- Κρέμα σόγιας – 155 γρ.
Εκτέλεση:
Ζεστάνετε την κρέμα σχεδόν μέχρι βρασμού, ρίξτε μέσα τη σοκολάτα σε κομμάτια και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Αφήστε να πέσει στους 40ºC και γλασάρετε την τούρτα.
Για γυαλιστερό γλάσο
Υλικά:
- Νερό – 150 γρ.
- Κρέμα σόγιας – 120 γρ.
- Ζάχαρη καστανή – 200 γρ.
- Κακάο άγλυκο – 60 γρ.
- Άγαρ-άγαρ – 1 κ.γ.
Εκτέλεση:
Σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά βάλτε ζάχαρη, κακάο, κρέμα και σιγά σιγά το νερό. Προσθέστε το άγαρ-άγαρ κοσκινισμένο, ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρετε λίγο πριν βράσει. Αφήστε να πέσει στους 40ºC και γλασάρετε.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Ως φυτικό βούτυρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη χωρίς υδρογονωμένα λιπαρά, βούτυρο σόγιας ή ρυζιού.
- Η σοκολάτα πρέπει να έχει περιεκτικότητα περίπου 60%.
- Αν θέλετε πιο ζουμερό αποτέλεσμα, βρέξτε τα παντεσπάνια με αραιωμένη μαρμελάδα βερίκοκο.