Ομελέτα φούρνου με λαχανικά,και vegan εκδοχή

       

Πόσες φορές έχουμε ανοίξει το ψυγείο και βρήκαμε λίγα κολοκυθάκια, μια μελιτζάνα, δυο πατάτες... και σκεφτήκαμε "τι να τα κάνω τώρα αυτά;" Αντί να τα αφήσουμε να χαλάσουν, μπορούμε να τα μεταμορφώσουμε σε ένα υπέροχο, πλούσιο και πανεύκολο φαγητό: ομελέτα φούρνου!

Με απλά υλικά, χωρίς σπατάλες και με άρωμα σπιτικού φαγητού, αυτή η ομελέτα είναι ιδανική για κάθε στιγμή – είτε ως κυρίως πιάτο, είτε για brunch της Κυριακής. Το καλύτερο; Είναι ανοιχτή σε παραλλαγές και χωράει ό,τι λαχανικό έχετε στο ψυγείο σας!

Ομελέτα φούρνου με όλα τα ωμά λαχανικά που μας έχουν περισσέψει

Ένας υπέροχος τρόπος να αξιοποιήσουμε τα λαχανικά που έχουν περισσέψει στο ψυγείο και να φτιάξουμε ένα πλήρες, χορταστικό και νόστιμο φαγητό!

Υλικά:

  • 1 κολοκύθι
  • 1 μελιτζάνα
  • 2 πατάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 8 αβγά
  • 2–3 κ.σ. γάλα
  • 150 γρ. φέτα, τριμμένη

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμάζουμε τα λαχανικά:
    Κόβουμε σε κύβους ίδιου μεγέθους το κολοκύθι, τη μελιτζάνα και τις πατάτες. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.

  2. Ψήνουμε τα λαχανικά:
    Στρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 20 x 30 εκ. με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε τα λαχανικά. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

  3. Προσθέτουμε το μείγμα των αβγών:
    Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, λίγο αλάτι και πιπέρι. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε με το μείγμα των αβγών. Πασπαλίζουμε με τη φέτα.

  4. Ψήνουμε την ομελέτα:
    Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα η ομελέτα.

  5. Σερβίρισμα:
    Σερβίρουμε ζεστή, συνοδεύοντας ιδανικά με ντοματοσαλάτα και φρέσκο, ζυμωτό ψωμί.

Συμβουλή: Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι άλλο λαχανικό έχετε: πιπεριές, καρότα ή ακόμα και λίγα βρασμένα φασολάκια. Η συνταγή είναι ιδανική για καθαρίσματα ψυγείου!

Vegan παραλλαγή συνταγής:

Αν θέλεις να αποφύγεις τα ζωικά προϊόντα, δοκίμασε αυτή τη vegan εκδοχή της ομελέτας, εξίσου νόστιμη και χορταστική!

Υλικά:

  • 1 κολοκύθι
  • 1 μελιτζάνα
  • 2 πατάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 250 γρ. μεταξωτό τόφου (silken tofu) ή ρεβιθάλευρο (βλ. σημείωση)
  • 1/3 φλ. φυτικό γάλα ή νερό
  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά, για γεύση τυριού)
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά (για χρώμα)
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Προαιρετικά: vegan φέτα ή τριμμένο φυτικό τυρί

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ετοιμάζουμε τα λαχανικά όπως στην κλασική συνταγή.
  2. Απλώνουμε τα λαχανικά σε ταψί με χαρτί ψησίματος, ραντίζουμε με λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 25 λεπτά.
  3. Στο μεταξύ, πολτοποιούμε το silken tofu με το φυτικό γάλα, τη διατροφική μαγιά, το μπέικιν, τον κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι μέχρι να γίνει λείο μείγμα.
    (Αν χρησιμοποιούμε ρεβιθάλευρο: Ανακατεύουμε 1 φλ. ρεβιθάλευρο με 1 φλ. νερό ή φυτικό γάλα, τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να σταθεί 5-10 λεπτά.)
  4. Περιχύνουμε τα προψημένα λαχανικά με το μείγμα, προσθέτουμε το vegan τυρί και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να δέσει και να ροδίσει.
  5. Σερβίρουμε με σαλάτα ή ένα vegan γιαούρτι με μυρωδικά.