Συνταγή για γιδόσουπα κεντρικής Μακεδονίας
🥣 Η γιδόσουπα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της κεντρικής Μακεδονίας, γεμάτο γεύση και θρεπτικά στοιχεία. Ακολουθεί μια αυθεντική εκδοχή της συνταγής, εμπνευσμένη από τη μακεδονική κουζίνα.
Υλικά
- 1,5 κιλό γίδα (με κόκκαλο)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 3 καρότα
- 2 πατάτες
- 1 φλιτζάνι τραχανά ή ρύζι καρολίνα
- 2 φύλλα δάφνης
- Αλάτι, πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι(ή ξύδι, ανάλογα την προτίμηση)
- Προαιρετικά: σκόρδο (2 σκελίδες, λιωμένες) ή κόκκινο πιπέρι για έξτρα γεύση
Εκτέλεση
1. 🐐 Προετοιμασία κρέατος: Πλένουμε καλά τη γίδα και την βράζουμε για 10 λεπτά. Πετάμε το πρώτο νερό για να φύγει η έντονη μυρωδιά.
2. 💧 Μαγείρεμα: Προσθέτουμε φρέσκο νερό, τα φύλλα δάφνης και βράζουμε για περίπου 1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
3. 🥕 Λαχανικά: Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, καρότα και πατάτες. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 30 λεπτά.
4. 🍚 Τραχανάς ή ρύζι: Ρίχνουμε τον τραχανά ή το ρύζι και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά.
5. 🍋 Τελική πινελιά: Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά.
Σερβίρισμα
Σερβίρεται ζεστή, με φρέσκο ψωμί και λίγο τυρί φέτα στο πλάι. Είναι ιδανική για τις κρύες μέρες και θεωρείται δυναμωτική σούπα, ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές της Μακεδονίας.