Αγιορείτικη φανουρόπιτα


 Αγιορείτικη φανουρόπιτα

Υλικά:

1 κούπα σπορέλαιο ή ελαιόλαδο 

3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κούπα ζάχαρη 

1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι 

και ξύσμα πορτοκαλιού

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα 

1/2 κούπα καρύδι  κομμένο μετριο

1/2 κούπα σταφίδα ξανθή 

1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο  

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη. Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι που έχουμε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά.

Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα. Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε το μίξερ. Έχουμε λαδώσει ελάχιστα το ταψί ( 28 νούμερο), γιατί ήδη το μείγμα μας έχει όσο λάδι χρειάζεται για να μην κολλήσει και απλώνουμε το μείγμα.

Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο (ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα) για 40-60 λεπτά.

Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε.

Καλή επιτυχία !