Αγιορείτικη φανουρόπιτα
Υλικά:
1 κούπα σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
και ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/2 κούπα καρύδι κομμένο μετριο
1/2 κούπα σταφίδα ξανθή
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη. Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι που έχουμε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά.
Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα. Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε το μίξερ. Έχουμε λαδώσει ελάχιστα το ταψί ( 28 νούμερο), γιατί ήδη το μείγμα μας έχει όσο λάδι χρειάζεται για να μην κολλήσει και απλώνουμε το μείγμα.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο (ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα) για 40-60 λεπτά.
Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε.
Καλή επιτυχία !