Κολοκυθάκια γεμιστά με τόνο: η τέλεια συνταγή για το μεσημεριανό στη παραλία
Σύμφωνα με τα γούστα σας, μπορείτε να προσαρμόσετε τη γέμιση προσθέτοντας ελιές, αποξηραμένες ντομάτες ή ψίχα ψωμιού. Μια εξαιρετική συνταγή για να αδειάσετε το ψυγείο, ιδανική για το γεύμα στο γραφείο ή στη παραλία.
Προετοιμασία: 20-25 λεπτά
Ψήσιμο: 30 λεπτά για να βράσουν οι κολοκυθάκια + 30 λεπτά στο φούρνο
Δυσκολία: Εύκολη
Πώς να φτιάξετε κολοκυθάκια γεμιστά με τόνο
Τα κολοκυθάκια είναι πάντα νόστιμα, ανεξάρτητα από τη γέμιση. Η εκδοχή με τόνο τα κάνει πιο εντυπωσιακά και καλοκαιρινά, αφού είναι εξίσου νόστιμα και κρύα ιδανικά λοιπόν για το μεσημεριανό στη παραλία.
Υλικά (για 4-6 άτομα)
- 1 κιλό κολοκυθάκια (ανοιχτόχρωμα και όχι πολύ λεπτά)
- 2 κονσέρβες τόνου σε λάδι (80 γρ. η καθεμία)
- 4 φιλέτα αντζούγιας σε λάδι (ή 2 αντζούγιες σε αλάτι)
- 1 χούφτα κάπαρη
- 2 αυγά
- Λίγα φύλλα βασιλικού
- Αλάτι, πιπέρι
- Ψίχα ψωμιού
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Κόψτε τις άκρες των κολοκυθιών, πλύνετε τα καλά και βράστε τα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να παραμείνουν ελαφρά σκληρά.
2. Στραγγίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν λίγο για να μπορείτε να τα χειριστείτε εύκολα.
3. Ετοιμάστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή αλείψτε το ελαφρά με λάδι.
4. Κόψτε κάθε κολοκυθάκι στη μέση κατά μήκος και αφαιρέστε λίγο από το εσωτερικό τους με ένα κουταλάκι.
5. Τοποθετήστε τα μισά κολοκυθάκια στο ταψί, με το κενό μέρος προς τα πάνω, και βάλτε τον εσωτερικό τους πολτό στο μίξερ.
6. Προσθέστε στον πολτό τον τόνο (στραγγισμένο από το λάδι), τις αντζούγιες (αν είναι σε αλάτι, ξεπλύνετε και αφαιρέστε τα κόκκαλα), την κάπαρη (επίσης ξεπλυμένες αν είναι αλατισμένες), το βασιλικό και τα αυγά.
7. Αλέστε όλα μαζί μέχρι να γίνει μια κρεμώδης μάζα και δοκιμάστε για αλάτι και πιπέρι (συνήθως η γέμιση είναι αρκετά αλμυρή χωρίς προσθήκη).
8. Γεμίστε τα κολοκυθάκια με τη μάζα, χρησιμοποιώντας κουτάλι ή σακούλα ζαχαροπλαστικής.
9. Πασπαλίστε με λίγη ψίχα ψωμιού και ρίξτε μια κουταλιά λάδι από πάνω.
10. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να γίνει χρυσή και τραγανή.
11. Αφήστε να κρυώσουν λίγο πριν τα σερβίρετε – είναι νόστιμα και χλιαρά.
Συμβουλές
- Οι γεύσεις του κολοκυθιού και του τόνου συνδυάζονται τέλεια. Μπορείτε να προσθέσετε ελιές, αποξηραμένες ντομάτες ή ακόμα και ρίγανη αντί για βασιλικό.
- Για ευκολία, μπορείτε να βράσετε τα κολοκυθάκια από την προηγούμενη μέρα και να τα κρατήσετε στο ψυγείο.
- Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να "αδειάσετε το ψυγείο", καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα υλικά για τη γέμιση, όπως κρέας, τυριά ή ακόμα και απομεινάρια.
Εναλλακτική εκδοχή χωρίς αυγό : Κολοκυθάκια γεμιστά με τόνο και ψίχα ψωμιού
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Ψήσιμο: 30 λεπτά
Δυσκολία: Εύκολη
Υλικά
- 6 μεσαία κολοκυθάκια
- 30 γρ. ψίχα ψωμιού
- Μαϊντανό
- 150 γρ. τόνο
- Πουρές ντομάτας
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Κόψτε τα κολοκυθάκια στη μέση (όχι κατά μήκος).
2. Αφαιρέστε τον εσωτερικό τους πολτό για να σχηματίσετε "βαρκούλες".
3. Διαλύστε την ψίχα ψωμιού σε λίγο νερό, στεγνώστε την και αναμείξτε με λάδι, μαϊντανό, τόνο και αλάτι.
4. Γεμίστε τις βαρκούλες με το μείγμα και πασπαλίστε με ψίχα ψωμιού.
5. Τοποθετήστε σε ταψί, ρίξτε λίγο πουρέ ντομάτας, λάδι, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
6. Ψήστε στους 180°C για 30 λεπτά. Αν ο ζωμός στεγνώσει, προσθέστε νερό και ντομάτα.