Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Σάλτσα ντομάτας σε κονσέρβα – απλή συνταγή για τον χειμώνα
Σάλτσα ντομάτας σε κονσέρβα – απλή συνταγή για τον χειμώνα
Υλικά
- 5 κιλά ώριμες, γλυκές ντομάτες
- 1–2 κ.σ. αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό θαλασσινό)
- 1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά, για να «στρογγυλέψει» η οξύτητα)
- Χυμός λεμονιού ή ξίδι (για την ασφάλεια της κονσερβοποίησης)
Βήμα 1: προετοιμασία ντοματών
- Διαλέξτε ώριμες, υγιείς ντομάτες, κατά προτίμηση ποικιλία για σάλτσα (π.χ. Ρόμα).
- Πλύνετέ τες καλά και κάντε μια μικρή τομή σε σχήμα σταυρού στη βάση τους.
Βήμα 2: ζεμάτισμα και ξεφλούδισμα
- Βάλτε τις ντομάτες σε βραστό νερό για περίπου 40 δευτερόλεπτα.
- Μεταφέρετέ τες αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό.
- Αφαιρέστε τη φλούδα και, αν θέλετε, τους σπόρους.
Βήμα 3: μαγείρεμα
- Βάλτε τις καθαρισμένες ντομάτες σε μεγάλη κατσαρόλα.
- Λιώστε τες ελαφρά με ξύλινη κουτάλα ή ραβδομπλέντερ.
- Προσθέστε αλάτι και (αν θέλετε) λίγη ζάχαρη.
- Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45–60 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βήμα 4: προετοιμασία βάζων
- Πλύνετε καλά τα γυάλινα βάζα και τα καπάκια.
- Αποστειρώστε τα βράζοντάς τα σε νερό για 10 λεπτά ή στον φούρνο στους 100°C για 15 λεπτά.
Βήμα 5: γέμισμα
- Σε κάθε βάζο, ρίξτε 1–2 κ.σ. χυμό λεμονιού (ή 1 κ.σ. ξίδι).
- Γεμίστε με την καυτή σάλτσα, αφήνοντας περίπου 1 εκ. κενό.
- Σκουπίστε καλά τα χείλη των βάζων και κλείστε με τα καπάκια.
Βήμα 6: αποστείρωση
- Τοποθετήστε τα βάζα σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει πλήρως.
- Βράστε για 35–40 λεπτά (βάζα 500 ml).
Βήμα 7: αποθήκευση
- Αφήστε τα βάζα να κρυώσουν ανάποδα για 12 ώρες.
- Ελέγξτε ότι το καπάκι δεν κάνει «κλικ» (σημάδι ότι σφράγισε).
- Φυλάξτε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 12–18 μήνες.