Σάλτσα ντομάτας σε κονσέρβα – απλή συνταγή για τον χειμώνα

Σάλτσα ντομάτας σε κονσέρβα – απλή συνταγή για τον χειμώνα

Υλικά

  • 5 κιλά ώριμες, γλυκές ντομάτες
  • 1–2 κ.σ. αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό θαλασσινό)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά, για να «στρογγυλέψει» η οξύτητα)
  • Χυμός λεμονιού ή ξίδι (για την ασφάλεια της κονσερβοποίησης)

Βήμα 1: προετοιμασία ντοματών

  1. Διαλέξτε ώριμες, υγιείς ντομάτες, κατά προτίμηση ποικιλία για σάλτσα (π.χ. Ρόμα).
  2. Πλύνετέ τες καλά και κάντε μια μικρή τομή σε σχήμα σταυρού στη βάση τους.

Βήμα 2: ζεμάτισμα και ξεφλούδισμα

  • Βάλτε τις ντομάτες σε βραστό νερό για περίπου 40 δευτερόλεπτα.
  • Μεταφέρετέ τες αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό.
  • Αφαιρέστε τη φλούδα και, αν θέλετε, τους σπόρους.

Βήμα 3: μαγείρεμα

  • Βάλτε τις καθαρισμένες ντομάτες σε μεγάλη κατσαρόλα.
  • Λιώστε τες ελαφρά με ξύλινη κουτάλα ή ραβδομπλέντερ.
  • Προσθέστε αλάτι και (αν θέλετε) λίγη ζάχαρη.
  • Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45–60 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 4: προετοιμασία βάζων

  • Πλύνετε καλά τα γυάλινα βάζα και τα καπάκια.
  • Αποστειρώστε τα βράζοντάς τα σε νερό για 10 λεπτά ή στον φούρνο στους 100°C για 15 λεπτά.

Βήμα 5: γέμισμα

  1. Σε κάθε βάζο, ρίξτε 1–2 κ.σ. χυμό λεμονιού (ή 1 κ.σ. ξίδι).
  2. Γεμίστε με την καυτή σάλτσα, αφήνοντας περίπου 1 εκ. κενό.
  3. Σκουπίστε καλά τα χείλη των βάζων και κλείστε με τα καπάκια.

Βήμα 6: αποστείρωση

  • Τοποθετήστε τα βάζα σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει πλήρως.
  • Βράστε για 35–40 λεπτά (βάζα 500 ml).

Βήμα 7: αποθήκευση

  • Αφήστε τα βάζα να κρυώσουν ανάποδα για 12 ώρες.
  • Ελέγξτε ότι το καπάκι δεν κάνει «κλικ» (σημάδι ότι σφράγισε).
  • Φυλάξτε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 12–18 μήνες.