Σπρέι σκόρδου: ένα ισχυρό φυσικό εντομοκτόνο
Εύκολο στην παρασκευή, χωρίς παρενέργειες και σχεδόν μηδενικό κόστος. Το σπρέι σκόρδου είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό εντομοκτόνο που απωθεί αφίδες, κοκκοειδή και κόκκινα ακάρεα. Αυτά τα έντομα μπορούν να καταστρέψουν τα φυτά σας οποιαδήποτε στιγμή, οπότε για να τα προστατέψετε χωρίς χημικά, είναι καλό να χρησιμοποιείτε το σπρέι ακόμη και προληπτικά, ειδικά το καλοκαίρι.
Υλικά
- Νερό
- Σκόρδο (4–6 σκελίδες για κάθε λίτρο νερού)
- Γουδί
- Σουρωτήρι
- Ψεκαστήρι
- Γυάλινο μπουκάλι
Συμβουλή: Το σκόρδο πρέπει να είναι ξερό, όχι φρέσκο.
Παρασκευή σπρέι σκόρδου
Η παρασκευή είναι απλή, αλλά σημαντικό είναι να φυλάσσεται το μείγμα σε σκοτεινό μέρος.
- Καθαρίστε και λιώστε 4–6 σκελίδες ξερού σκόρδου σε γουδί.
- Βάλτε τα κομμάτια σε ένα γυάλινο μπουκάλι του 1 λίτρου.
- Προσθέστε βραστό νερό, κλείστε το μπουκάλι, ανακινήστε και αφήστε το για 1–2 ημέρες σε σκοτεινό χώρο.
- Σουρώστε καλά και βάλτε το υγρό σε ψεκαστήρι.
- Ψεκάστε απευθείας στα φυτά και στο χώμα γύρω τους.
Χρήση του σπρέι σκόρδου
Ψεκάστε στα φύλλα και στους βλαστούς σε ώρες που δεν έχει ήλιο, ώστε η απορρόφηση να είναι πιο αργή και αποτελεσματική. Η δράση είναι άμεση, χάρη στην αλλισίνη και το θείο που περιέχει το σκόρδο, ουσίες που τα έντομα απεχθάνονται.
Τι απωθεί το σκόρδο
Το σκόρδο μπορεί να φυτευτεί και απευθείας στον κήπο ως φυσικός απωθητικός παράγοντας για έντομα και μύκητες.
Ιδιαίτερα:
- Προστατεύει τις τριανταφυλλιές και τα οπωροφόρα δέντρα.
- Στον λαχανόκηπο προστατεύει μαρούλια, καρότα, σέλινο.
- Διώχνει τα κόκκινα ακάρεα που προσβάλλουν τις ντομάτες.
- Βελτιώνει τη γεύση παντζαριών, λάχανων και αρακά.