Το κέικ πορτοκάλι είναι ένα κλασικό, αρωματικό γλυκό που συνδυάζει τη φρεσκάδα και τη γλυκιά οξύτητα του πορτοκαλιού με την αφράτη υφή ενός σπιτικού κέικ. Είναι ιδανικό για πρωινό, απογευματινό καφέ ή ως επιδόρπιο. Ακολουθεί μια εύκολη και δοκιμασμένη συνταγή για ένα υπέροχο κέικ πορτοκάλι που θα ενθουσιάσει όλους!
Υλικά (για φόρμα 24-26 εκ.)
Για το κέικ:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 150 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο (ή 150 γρ. βούτυρο λιωμένο)
- 100 ml χυμό πορτοκάλι (φρεσκοστυμμένο, από 1-2 πορτοκάλια)
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια (μόνο το πορτοκαλί μέρος, για έντονο άρωμα)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ (αν χρησιμοποιείτε κανονικό αλεύρι)
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- Μια πρέζα αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας λικέρ πορτοκάλι (προαιρετικά, για έξτρα γεύση)
Για το σιρόπι (προαιρετικό, για πιο ζουμερό αποτέλεσμα):
- 100 ml χυμό πορτοκάλι
- 80 γρ. ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας λικέρ πορτοκάλι (προαιρετικά)
Για το γλάσο (προαιρετικό):
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2-3 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι
- Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για διακόσμηση
Εξοπλισμός
- Μπολ για ανάμειξη
- Χτυπητήρι χειρός ή μίξερ
- Φόρμα κέικ (24-26 εκ.), βουτυρωμένη και αλευρωμένη ή με λαδόκολλα
- Σπάτουλα
- Κόσκινο για το αλεύρι
- Μικρό κατσαρολάκι (για το σιρόπι, αν το επιλέξετε)
Οδηγίες παρασκευής
Βήμα 1: προετοιμασία
1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις) ή στους 160°C (με αέρα).
2. Βουτυρώστε και αλευρώστε τη φόρμα του κέικ ή στρώστε τη με λαδόκολλα για να μην κολλήσει το κέικ.
3. Στύψτε τα πορτοκάλια για να πάρετε τον χυμό και ξύστε το ξύσμα, προσέχοντας να μην πιάσετε το λευκό μέρος που είναι πικρό.
Βήμα 2: παρασκευή του κέικ
1. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός ή σύρμα, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και ανοιχτόχρωμο (περίπου 3-4 λεπτά).
2. Προσθέστε σταδιακά το ελαιόλαδο (ή το λιωμένο βούτυρο), τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και τη βανίλια (ή το λικέρ πορτοκάλι, αν χρησιμοποιείτε). Ανακατέψτε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
3. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατέψτε τα ξηρά υλικά.
4. Προσθέστε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μην ανακατεύετε υπερβολικά για να διατηρηθεί η αφράτη υφή.
5. Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και λειάνετε την επιφάνεια με τη σπάτουλα.
Βήμα 3: ψήσιμο
1. Ψήστε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του.
2. Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια μεταφέρετέ το σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Βήμα 4: προαιρετικό σιρόπι
1. Ενώ το κέικ ψήνεται, ετοιμάστε το σιρόπι (αν το επιλέξετε): Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεστάνετε τον χυμό πορτοκάλι με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αν χρησιμοποιείτε λικέρ, προσθέστε το στο τέλος.
2. Όταν το κέικ είναι ακόμα ζεστό, τρυπήστε το με μια οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία και περιχύστε το σιρόπι σιγά-σιγά, ώστε να το απορροφήσει. Αφήστε το να κρυώσει πλήρως.
Βήμα 5: προαιρετικό γλάσο
1. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό πορτοκάλι μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο γλάσο. Ρυθμίστε την πυκνότητα προσθέτοντας περισσότερο χυμό ή άχνη, αν χρειάζεται.
2. Περιχύστε το γλάσο πάνω από το κρύο κέικ και πασπαλίστε με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για διακόσμηση.
Συμβουλές για επιτυχία
- Φρεσκάδα πορτοκαλιού: Χρησιμοποιείτε φρέσκα, ακέρωτα πορτοκάλια για το καλύτερο άρωμα και γεύση. Αν είναι βιολογικά, ακόμα καλύτερα!
- Αφράτη υφή: Το κοσκίνισμα του αλευριού και το απαλό ανακάτεμα είναι κλειδιά για να αποφύγετε ένα βαρύ κέικ.
- Προσαρμογές: μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα 50 γρ. τριμμένης καρύδας ή 50 γρ. ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα) για επιπλέον υφή.
- Αποθήκευση: το κέικ διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 μέρες ή στο ψυγείο για έως μία εβδομάδα. Αν έχει σιρόπι, το ψυγείο είναι καλύτερη επιλογή.
Σερβίρισμα
Σερβίρετε το κέικ πορτοκάλι με μια κούπα καφέ ή τσάι για ένα απολαυστικό πρωινό ή απογευματινό σνακ. Μπορείτε επίσης να το συνοδεύσετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή γιαούρτι για ένα πιο πλούσιο επιδόρπιο. Το έντονο άρωμα πορτοκαλιού και η αφράτη υφή του θα το κάνουν αγαπημένο σε κάθε περίσταση!
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40-50 λεπτά
Μερίδες: 10-12
Απολαύστε το κέικ σας και καλή επιτυχία! 🍊