Τηγανίτες αφρός με κολοκυθάκια: απαλές μέσα, τραγανές έξω

 

Τηγανίτες αφρός με κολοκυθάκια: απαλές μέσα, τραγανές έξω Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή που φτιάχνω συχνά το καλοκαίρι, όταν τα κολοκυθάκια αφθονούν στον κήπο και χρειάζομαι κάτι νόστιμο αλλά ελαφρύ: τις τηγανίτες σύννεφα! Τις ονομάζω έτσι γιατί είναι τραγανές εξωτερικά αλλά ευάερες και πολύ μαλακές μέσα, σαν αλμυρά συννεφάκια. Είναι ιδανικές για να τις σερβίρετε ζεστές σε ένα απεριτίφ, ως συνοδευτικό ή ως finger food. Η μία φέρνει την άλλη, σας το εγγυώμαι! Υλικά (για περίπου 12-15 τηγανίτες): - 190 γρ. κολοκυθάκια - 35 γρ. παρμεζάνα (τριμμένη) - Λίγο αλάτι - 110 γρ. αλεύρι τύπου 0 (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις) - 120 ml ανθρακούχο νερό, πολύ κρύο - 1 αυγό - 4 γρ. μπέικιν πάουντερ για αλμυρές πίτες - Φυστικέλαιο για τηγάνισμα Προετοιμασία 1. Προετοιμασία των κολοκυθιών: Πλένω τα κολοκυθάκια, κόβω τις άκρες και τα κόβω σε λεπτές ροδέλες, όλες με το ίδιο πάχος. Τα πασπαλίζω με λίγο αλάτι και τα αφήνω να ξεκουραστούν για τουλάχιστον 15 λεπτά, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. 2. Φτιάχνω τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτω την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύω τα στερεά υλικά. Στη συνέχεια, προσθέτω μόνο τον κρόκο του αυγού και το πολύ κρύο ανθρακούχο νερό. Ανακατεύω με ένα πιρούνι μέχρι να πάρω ένα λείο μείγμα χωρίς σβόλους. 3. Χτυπάω το ασπράδι: Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάω το ασπράδι (με μίξερ χειρός) μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα. Το ενσωματώνω προσεκτικά στη ζύμη με μια σπάτουλα, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, για να μην χάσει τον όγκο του. 4. Προσθέτω τα κολοκυθάκια: Στραγγίζω καλά τα κολοκυθάκια, πιέζοντάς τα για να φύγει το περιττό υγρό, και τα προσθέτω στη ζύμη. Ανακατεύω απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης. 5. Τηγανίζω: Ζεσταίνω αρκετό φυστικέλαιο σε ένα τηγάνι με ψηλά τοιχώματα. Όταν το λάδι είναι καυτό (αλλά όχι καπνιστό), ρίχνω τη ζύμη με τη βοήθεια ενός κουταλιού, βάζοντας 2-3 τηγανίτες κάθε φορά. Τηγανίζω σε μέτρια φωτιά (όχι δυνατή) μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζω και τις αφήνω σε απορροφητικό χαρτί. 6. Σερβίρισμα: Σερβίρω τις τηγανίτες ζεστές και τραγανές, αμέσως μετά το τηγάνισμα. Συμβουλές για Μείωση Θερμίδων και ΟικονομίαΜείωση θερμίδων: Για να μειώσετε τις θερμίδες, μπορείτε να ψήσετε τις τηγανίτες στο φούρνο στους 200°C για 15-20 λεπτά (γυρίζοντάς τες στα μισά του ψησίματος) αντί να τις τηγανίσετε. Χρησιμοποιήστε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για να μην κολλήσουν.

Έλεγχος μερίδων: Μια μερίδα 3-4 τηγανίτες (περίπου 150-200 θερμίδες) μπορεί να είναι ένα ελαφρύ συνοδευτικό ή σνακ. Συνδυάστε τις με ωμά λαχανικά για να χορτάσετε χωρίς να υπερβείτε τις θερμίδες.

Συμβουλές για Μείωση Θερμίδων και Οικονομία

  • Μείωση θερμίδων: Για να μειώσετε τις θερμίδες, μπορείτε να ψήσετε τις τηγανίτες στο φούρνο στους 200°C για 15-20 λεπτά (γυρίζοντάς τες στα μισά του ψησίματος) αντί να τις τηγανίσετε. Χρησιμοποιήστε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για να μην κολλήσουν.
  • Έλεγχος μερίδων: Μια μερίδα 3-4 τηγανίτες (περίπου 150-200 θερμίδες) μπορεί να είναι ένα ελαφρύ συνοδευτικό ή σνακ. Συνδυάστε τις με ωμά λαχανικά για να χορτάσετε χωρίς να υπερβείτε τις θερμίδες.