Καλοκαιρινές συνταγές με μύδια για φρέσκα και νόστιμα πιάτα
Τα μύδια, με την πλούσια γεύση και την ευκολία στην προετοιμασία τους, είναι ιδανικά για καλοκαιρινά πιάτα που συνδυάζουν φρεσκάδα και νοστιμιά. Εδώ είναι τρεις συνταγές που θα σε ενθουσιάσουν!
1. Μύδια αχνιστά με λευκό κρασί και λεμόνι
Υλικά (για 4 άτομα):
- 1 κιλό μύδια, καθαρισμένα (κλειστά όστρακα)
- 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1/4 φλ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καθάρισε τα μύδια, ξύνοντας τα όστρακα και αφαιρώντας το «γένι». Ξέπλυνε καλά με κρύο νερό.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και σόταρε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
- Πρόσθεσε το κρασί και τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ρίξε τα μύδια, σκέπασε και μαγείρεψε για 5-7 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα (πέταξε όσα δεν ανοίξουν).
- Πασπάλισε με μαϊντανό και σέρβιρε ζεστά με φρέσκο ψωμί για να βουτάς στη σάλτσα.
Γιατί να το φτιάξεις; Είναι κλασικό, γρήγορο και η λεμονάτη σάλτσα δίνει δροσιά, ιδανικό για μεζέ!
2. Κρύα σαλάτα με μύδια και κους-κους
Υλικά (για 4 άτομα):
- 500 γρ. μύδια, βρασμένα και καθαρισμένα (κρατώντας μόνο την ψίχα)
- 1 φλ. κους-κους
- 1/2 φλ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1/4 φλ. κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλ. φρέσκος μαϊντανός ή κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. χυμό λάιμ ή λεμονιού
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βράσε τα μύδια σε νερό ή κρασί για 5-7 λεπτά μέχρι να ανοίξουν, καθάρισε την ψίχα και άφησέ την να κρυώσει.
- Ετοίμασε το κους-κους σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και άφησέ το να κρυώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το κους-κους, τα μύδια, τα ντοματίνια, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό ή κόλιανδρο.
- Σε ένα μικρό μπολ, φτιάξε το ντρέσινγκ αναμειγνύοντας το ελαιόλαδο, το χυμό λάιμ ή λεμονιού, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.
- Πέρασε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και σέρβιρε κρύα με φρυγανισμένο ψωμί ή κριτσίνια.
Γιατί να το φτιάξεις; Είναι δροσερή, ελαφριά και τέλεια για καλοκαιρινό γεύμα ή πικνίκ!
3. Μύδια με κρεμώδη σάλτσα σαφράν
Υλικά (για 4 άτομα):
- 1 κιλό μύδια, καθαρισμένα (κλειστά όστρακα)
- 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα καρύδας για ελαφρύτερη εκδοχή)
- 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 πρέζα σαφράν (ή 1/2 κ.γ. κουρκουμά για οικονομία)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καθάρισε τα μύδια, ξύνοντας τα όστρακα και αφαιρώντας το «γένι». Ξέπλυνε καλά.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και σόταρε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
- Πρόσθεσε το κρασί και το σαφράν (ή κουρκουμά), ανακάτεψε και ρίξε τα μύδια. Σκέπασε και μαγείρεψε για 5-7 λεπτά μέχρι να ανοίξουν (πέταξε όσα δεν ανοίξουν).
- Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι, και ανακάτεψε απαλά για 1-2 λεπτά.
- Πασπάλισε με μαϊντανό και σέρβιρε ζεστά με ρύζι ή φρέσκο ψωμί για βουτιές στη σάλτσα.
Γιατί να το φτιάξεις; Είναι πολυτελές, κρεμώδες και το σαφράν δίνει μια ξεχωριστή, καλοκαιρινή πινελιά!
Αυτές οι συνταγές με μύδια είναι ιδανικές για να απολαύσεις το καλοκαίρι με φρέσκες, θαλασσινές γεύσεις. Συνδύασέ τες με δροσερό λευκό κρασί ή ούζο για την απόλυτη εμπειρία! 