11 τρόφιμα πλούσια σε κολλαγόνο με αντιγηραντική δράση για το δέρμα – πρέπει να τα τρώμε συχνά από τα 25


11 Τρόφιμα πλούσια σε κολλαγόνο με αντιγηραντική δράση για το δέρμα – πρέπει να τα Τρώμε συχνά από τα 25  

Από το bone broth( ζωμός κόκκαλα) μέχρι τα αυγά, αυτά τα τρόφιμα βοηθούν στη σύνθεση του κολλαγόνου ή το περιέχουν άμεσα. Δείτε ποια είναι τα καλύτερα για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.  

Γιατί το κολλαγόνο είναι απαραίτητο;  

Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα σφιχτό, τα οστά δυνατά και τις αρθρώσεις ευκίνητες. Αποτελεί το 33% των πρωτεϊνών του οργανισμού και βρίσκεται στο δέρμα, τους τένοντες, τους χόνδρους ακόμη και στα δόντια. Μετά τα 25, η παραγωγή του μειώνεται, ενώ παράγοντες όπως η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα και το στρες επιταχύνουν την αποδόμησή του.  

Πέρα από τα διαδεδομένα συμπληρώματα (όπως το κολλαγόνο σε σκόνη ή μπάρες), η διατροφή είναι ο πιο φυσικός τρόπος να ενισχύσουμε τα αποθέματά του.  

11 Τρόφιμα πλούσια σε κολλαγόνο 

1. Παραδοσιακός ζωμός από κόκκαλα  

Ο ζωμός από κόκκαλα (bone broth) είναι η καλύτερη πηγή τύπου Ι κολλαγόνου, ιδανικού για το δέρμα. Παρασκευάζεται με αργή βράση οστών, χόνδρων και τενόντων και περιέχει επίσης αμινοξέα, θείο και μαγνήσιο. Χρησιμοποιήστε τον ως βάση για σούπες ή πιείτε τον απλό.  

2. Ζελατίνη

Η ζελατίνη προέρχεται από υδρόλυση κολλαγόνου ζώων και είναι εξαιρετική για τα νύχια και το δέρμα. Προσφέρεται ως επιδόρπιο ή ως συστατικό σε σάλτσες.  

3. Κοτόπουλο και γαλοπούλα 

Τα κόκκαλα και το μπούτι περιέχουν περισσότερο κολλαγόνο από το στήθος. Μην αφαιρείτε το δέρμα και τους χόνδρους κατά το μαγείρεμα.  

4. Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια

Το κολλαγόνο συγκεντρώνεται στην πέτσα και στα κόκαλα. Ψήστε τον σολομό με τη πέτσα του .  

5.Κόκκινο κρέας

Τα πιο ιδανικά κομμάτια (π.χ. παϊδάκια) περιέχουν περισσότερο κολλαγόνο λόγω του συνδετικού τους ιστού.  

 6. Ασπράδι αυγού 

Πλούσιο σε προλίνη και γλυκίνη, δύο αμινοξέα κρίσιμα για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Ιδανικό για ομελέτες.  

7. Γαρίδες

Το κολλαγόνο βρίσκεται στα κελύφη και τις κεφαλές. Στην ασιατική κουζίνα, τρώγονται ολόκληρες για μέγιστο όφελος.  

8. Στρείδια  

Εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου και χαλκού, που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου.  

 9. Κόκκινες πιπεριές 

Δεν περιέχουν κολλαγόνο, αλλά είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, απαραίτητη για τη δημιουργία του.  

10. Σκόρδο  

Ο συνδυασμός βιταμίνης C, ψευδαργύρου και χαλκού το κάνει ιδανικό για τη στήριξη του δέρματος.  

11. Όσπρια 

Τα φασόλια, οι φακές και οι ρεβίθια παρέχουν σιλίκιο και μαγνήσιο, που βοηθούν στη σύνθεση του κολλαγόνου.  

Συμβουλή ειδικών

Για βέλτιστα αποτελέσματα, συνδυάστε τρόφιμα πλούσια σε κολλαγόνο με αυτά που ενισχύουν τη σύνθεσή του (π.χ. βιταμίνη C). Αξίζει επίσης να αποφύγετε την ζάχαρη και την υπερβολική ηλιακή έκθεση, που καταστρέφουν το κολλαγόνο.