Συνταγή για νηστίσιμα κουλουρακια πορτοκαλιού, π.Επιφάνιου

 


Συνταγή για Κουλουράκια Πορτοκαλιού του Πατέρα Επιφάνιου

Τα κουλουράκια πορτοκαλιού είναι ένα νηστίσιμο γλυκό από το βιβλίο του πατέρα Επιφάνιου «Μαγειρική του Αγίου Όρους». Αυτή η συνταγή ξεχωρίζει για την απαλή υφή και το έντονο άρωμα πορτοκαλιού, καθιστώντας τα ιδανικά για τη Σαρακοστή ή οποιαδήποτε στιγμή θέλεις ένα ελαφρύ, νηστίσιμο κέρασμα. Η συνταγή βασίζεται στην Αγιορείτικη φιλοσοφία της λιτότητας, χρησιμοποιώντας απλά υλικά και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.

Κουλουράκια Πορτοκαλιού

Υλικά (για περίπου 30-35 κουλουράκια):  

-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις  

-150 ml ελαιόλαδο (ή αραβοσιτέλαιο για πιο ελαφριά γεύση)  

-150 γρ. ζάχαρη  

-100 ml χυμός πορτοκαλιού (φρέσκος, από 2-3 πορτοκάλια)  

-Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο, για έντονο άρωμα)  

-1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ  

-½ κ.γ. μαγειρική σόδα  

1 κ.γ. κανέλα (ή ½ κ.γ. για πιο διακριτική γεύση)  

-50 γρ. σουσάμι (προαιρετικά, για πασπάλισμα)

Εκτέλεση:  

Προετοιμασία ζύμης: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη με ένα σύρμα ή μιξεράκι για 2-3 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει κρεμώδες το μείγμα.  

Προσθέτεις τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, και τη σόδα (η σόδα θα αρχίσει να αφρίζει λόγω του χυμού). Ανακατεύεις καλά.  

Σε ξεχωριστό μπολ, αναμειγνύεις το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και την κανέλα.  

Προσθέτεις σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας με τα χέρια ή μια σπάτουλα, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειάζεται, προσθέτεις λίγο ακόμα αλεύρι (1-2 κ.σ.), αλλά προσοχή να μην γίνει σκληρή η ζύμη.  

Πλάσιμο κουλουριών: Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C και στρώνεις λαδόκολλα σε ένα ταψί. Παίρνεις μικρά κομμάτια ζύμης (μέγεθος καρυδιού), τα πλάθεις σε κορδονάκια, και τα σχηματίζεις σε κουλουράκια (κυκλικά, στριφτά, ή όπως προτιμάς).  

Προαιρετικό πασπάλισμα: Αν χρησιμοποιείς σουσάμι, βουτάς ελαφρά τα κουλουράκια σε νερό και μετά τα κυλάς σε σουσάμι πριν τα τοποθετήσεις στο ταψί.  

Ψήσιμο: Ψήνεις στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.  

Σερβίρισμα: Αφήνεις τα κουλουράκια να κρυώσουν σε σχάρα και τα αποθηκεύεις σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθούν τραγανά. Σερβίρονται με καφέ ή τσάι.

Περιγραφή: Αυτά τα κουλουράκια είναι ελαφριά, αρωματικά, και ιδανικά για νηστεία, καθώς δεν περιέχουν γαλακτοκομικά ή αυγά. Το ξύσμα και ο χυμός πορτοκαλιού δίνουν μια φρέσκια, μεσογειακή νότα, ενώ η κανέλα προσθέτει ζεστασιά.  

Συμβουλές:  

Μπορείς να προσθέσεις 50 γρ. σταφίδες ή ψιλοκομμένα καρύδια στη ζύμη για επιπλέον υφή.  

Για αλάδωτη εκδοχή, μπορείς να αντικαταστήσεις το ελαιόλαδο με επιπλέον χυμό πορτοκαλιού και λίγο νερό, αν και η υφή θα είναι πιο μαλακή.  

Τα κουλουράκια διατηρούνται για 2-3 εβδομάδες σε αεροστεγές δοχείο.