Πώς να αξιοποιήσετε και να φυλάξετε τη φλούδα και το χυμό του λεμονιού


Πώς να αξιοποιήσετε και να φυλάξετε τη φλούδα και το χυμό του λεμονιού 

Το λεμόνι είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην κουζίνα και στο σπίτι, αλλά συχνά πετιέται η φλούδα του, παρόλο που περιέχει 10 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τον χυμό! Εδώ θα δείτε πώς να αποθηκεύσετε τη φλούδα και το χυμό του λεμονιού, ώστε να τα έχετε διαθέσιμα όλο το χρόνο χωρίς σπατάλη.  

---

1. Αποθήκευση της φλούδας του λεμονιού  

Α) Τριμμένη φλούδα λεμονιού  

- Ξύστε την φλούδα (χωρίς το λευκό πικρό μέρος).  

- Βάλτε την σε αεροστεγές δοχείο και καταψύξτε την.  

- Όταν χρειαστεί, παίρνετε την ποσότητα που θέλετε και επανατοποθετείτε το υπόλοιπο στην κατάψυξη.  

Β) Αποξηραμένη φλούδα λεμονιού  

- Τοποθετήστε τις φλούδες σε φακό στους 60°C για ~2 ώρες μέχρι να αποξηραθούν.  

- Αποθηκεύστε τις σε σακούλες για τρόφιμα ή σε γυάλινα δοχεία.  

---

2. Αποθήκευση του χυμού του λεμονιού  

- Πιέστε τον χυμό και χύστε τον σε παγάκια.  

- Μόλις παγώσουν, μεταφέρετε τα παγάκια σε σακούλα κατάψυξης.  

- Χρησιμοποιήστε όσα χρειάζεστε κάθε φορά, χωρίς σπατάλη!  

---

Γιατί να μην Βάζετε τα Λεμόνια στο Ψυγείο; 

- Σε κανονική θερμοκρασία, τα λεμόνια δεν χρειάζονται ψύξη (εκτός αν είναι πολύ ζέστη).  

- Στο ψυγείο, χάνουν τη μυρωδιά και τη γεύση τους.  

- Αν όμως είναι καλοκαίρι και φοβάστε ότι θα χαλάσουν, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για 2 εβδομάδες το πολύ.  

---

Πλεονεκτήματα της αποθήκευσης

✅ Διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά).  

✅ Όχι σπατάλη: Έχετε έτοιμη φλούδα και χυμό όποτε τα χρειάζεστε.  

✅ Οικονομία: Αξιοποιείτε όλο το λεμόνι, όχι μόνο το χυμό.