Πώς να κάνετε απορρυπαντικό πιάτων

 Συνταγή για σπιτικό απορρυπαντικό πιάτων

Υλικά:

3 λεμόνια (με τη φλούδα, χωρίς κουκούτσια)

400 ml νερό

200 γρ. αλάτι

100 ml λευκό ξύδι

Ξύσμα σαπουνιού Μασσαλίας (προαιρετικό, για αφρό)

Οδηγίες:

Κόψτε τα λεμόνια σε ροδέλες, αφαιρώντας μόνο τα κουκούτσια. Πολτοποιήστε τα με ένα μπλέντερ χειρός, προσθέτοντας λίγο νερό και το αλάτι.

Μεταφέρετε το μείγμα σε κατσαρόλα, προσθέστε το υπόλοιπο νερό και το ξύδι. Βράστε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας.

Αν θέλετε αφρό, προσθέστε ξύσμα σαπουνιού Μασσαλίας κατά το βράσιμο.

Αφήστε το μείγμα να κρυώσει μέχρι να πήξει και να γίνει κρεμώδες. Μεταφέρετέ το σε γυάλινα βάζα.

Χρήση:

Χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα (όσο ένα καρύδι) για το πλύσιμο των πιάτων.

Για πολύ λιπαρά σκεύη, απλώστε λίγες σταγόνες σε σφουγγάρι και αφήστε τα να μουλιάσουν για λίγα λεπτά.

Ιδανικό και για ήπιο καθαρισμό επιφανειών μπάνιου, κουζίνας και δαπέδων.

Πλεονεκτήματα:

Φυσικό: Δεν ερεθίζει τα χέρια, σε αντίθεση με τα βιομηχανικά απορρυπαντικά.

Οικονομικό: Κόστος μικρότερο από 1,50-2 €/λίτρο.

Οικολογικό: Μειώνει την οικιακή ρύπανση.