Πολπετόνε με λαχανικά: Η χορτοφαγική εναλλακτική λύση.
Ένα δεύτερο πιάτο γεμάτο γεύση και μια εξαιρετική ιδέα για να πείσετε τα παιδιά να φάνε λαχανικά, τα οποία συχνά αρνούνται κατηγορηματικά. Μια συμβουλή κατά της σπατάλης, χρησιμοποιήστε μπαγιάτικο ψωμί!
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Δυσκολία: Εύκολη
Πώς να φτιάξετε το πολπετόνε με τα λαχανικά
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και εύκολο στην παρασκευή, το πολπετόνε με λαχανικά είναι το ιδανικό πιάτο για ένα ελαφρύ, υγιεινό και νόστιμο γεύμα. Επίσης, αποτελεί μια τέλεια λύση για να "κρύψετε τα λαχανικά" από τα παιδιά – σερβίρετέ το με μια μερίδα πατάτες και θα δείτε ότι δεν θα μπορέσουν να αρνηθούν! Μια υγιεινή εναλλακτική στο κλασικό πολπετόνε με κρέας, που σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε μπαγιάτικο ψωμί και υλικά που έχετε στο ψυγείο.
Υλικά
- 300 γρ. πατάτες
- 1 πράσο
- 100 γρ. σπανάκι
- 2 καρότα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 μεσαία αυγά
- 200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
- 200 γρ. τυρί (π.χ. εμμεντάλ)
- 1 ποτήρι γάλα
- 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 80 γρ. τριμμένο ππαρμεζάνα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- μισό ποτήρι λευκό κρασί
- Αλάτι και πιπέρι (όσο χρειάζεται)
- Εξαιρετικό ελαιόλαδο (όσο χρειάζεται)
Εκτέλεση
1. Κόψτε τον πράσο σε ροδέλες και σοτάρετέ το σε μια κατσαρόλα με το σκόρδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και δύο κουταλιές ελαιόλαδο.
2. Βράστε τις πατάτες και το σπανάκι. Μόλις είναι έτοιμα, προσθέστε τα στο τηγάνι με τον πράσο, το σκόρδο και το κρεμμύδι.
3. Βάλτε το ψωμί να μουλιάσει στο γάλα για λίγα λεπτά.
4. Ρίξτε τα βρασμένα λαχανικά στο μίξερ ή μπλέντερ, προσθέστε το στυμμένο ψωμί, τα αυγά, την παρμεζάνα, τη μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
5. Τέλος, προσθέστε το τυρί κομμένο σε κυβάκια και αναμείξτε καλά όλα τα υλικά.
6. Απλώστε το μείγμα σε μια επιφάνεια καλυμμένη με λαδόκολλα και πασπαλισμένη με φρυγανιά, δίνοντάς του σχήμα πολπετόνε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μιά φορμα για plumcake, επικαλυμμένο με λαδόκολλα και φρυγανιά, για να πιέσετε καλύτερα το μείγμα.
7. Ρίξτε δύο κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το πολπετόνε.
8. Όταν σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα, σβήστε με το λευκό κρασί.
9. Προσθέστε νερό μέχρι να καλυφθεί το πολπετόνε, καλύψτε με καπάκι και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα.
Καλή όρεξη!😊