Φοκάτσα με Πατάτα


Συνταγή: Φοκάτσα με πατάτα  

Χρόνος προετοιμασίας: τρεις ώρες  

Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά  

Δυσκολία: εύκολη  

Μπορεί  να ετοιμάσετε πουρέ και μετά να μην ξέρετε πώς να αξιοποιήσετε οτι περισεψε, ειδικά αν είναι αρκετός. Εδώ λοιπόν μια ξεχωριστή συνταγή που θα μετατρέψει τον πουρέ σε μια νόστιμη φοκάτσα! Είναι ένα υπέροχο ορεκτικό, γρήγορο στην προετοιμασία και ιδανικό αν σκοπεύετε να κάνετε ένα πάρτι με φίλους στο σπίτι.  

Υλικά (για 6-8 άτομα):

- 1000 γρ αλεύρι  

- 300 γρ πουρέ πατάτας  

- 30 γρ μαγιά   

- Μισό ποτήρι νερό (ζεστό)  

- 50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο  

- 20 γρ αλάτι  

- 1 μάτσακι δεντρολίβανο (φρέσκο)  

Προετοιμασία:

1. Ζεστάνετε ελαφρά το νερό σε μια κατσαρόλα και διαλύστε μέσα τη μαγιά.  

2. Αν δεν έχετε έτοιμο πουρέ: βράστε τις πατάτες με τη φλούδα, στεγνώστε τες, ξεφλουδίστε τες και λιώστε τες.  

3. Στο τραπέζι , φτιάξτε "λακκούβα" με το αλεύρι. Προσθέστε τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τον πουρέ.  

4. Ζυμώστε μέχρι να πάρει μια μαλακή, ομοιόμορφη μάζα.  

5. Λιπάνετε ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο, βάζετε τη ζύμη, καλύπτετε με καθαρό πανί και αφήστε να φουσκώσει για 2 ώρες σε σβηστό φούρνο (με το φωτάκι αναμμένο).  

6. Αφαιρέστε τη ζύμη, απλώστε την σε λαδωμένο ταψί και αφήστε να φουσκώσει για άλλες 2 ώρες (πάλι σε σβηστό φούρνο).  

7. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Ψήστε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.  

8. Προσθέστε φύλλα δεντρολίβανου πριν το ψήσιμο για άρωμα!  

Συμβουλή:Σερβίρετε τη ζεστή φοκάτσα ως ορεκτικό ή συνοδευτικό! 🥔🍞