Πώς να Φτιάξετε Σπιτική Μαρμελάδα Φράουλας



Πώς να Φτιάξετε Σπιτική Μαρμελάδα Φράουλας  

Η μαρμελάδα φράουλας είναι μια υπέροχη απόλαυση που μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολα στο σπίτι σας. Με λίγα υλικά και λίγη υπομονή, θα αποκτήσετε μια γευστική και φυσική μαρμελάδα για πρωινό τοστ ή γλυκιά κρέπα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:  

-Υλικά (για 4-5 μικρά βάζα):  

- 1 κιλό φρέσκες φράουλες(καθαρισμένες και χωρίς τα κοτσάνια)  

- 600 γραμμάρια ζάχαρη (ή λιγότερο αν προτιμάτε λιγότερο γλυκό)  

- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού (περίπου 1 λεμόνι)  

- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πηκτίνη (προαιρετικό, για πιο σφιχτή μαρμελάδα)  

---

Εκτέλεση:  

1. Προετοιμασία των φράουλων:  

   - Πλύνετε τις φράουλες με προσοχή κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρέστε τα κοτσάνια και κόψτε τες στη μέση αν είναι πολύ μεγάλες.  

2. Μαρινάρισμα:  

   - Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατέψτε τις φράουλες με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Αφήστε να κάτσουν για 1 ώρα, ώστε να αφήσουν τα υγρά τους.  

3. Μαγείρεμα:  

   - Βάζετε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέστε την πηκτίνη (αν τη χρησιμοποιείτε) και ανακατέψτε καλά.  

   - Σιγοβράστε για 20-30 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν ρέει ελαφρά στο πιρούνι ή όταν, ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα σε ένα κρύο πιάτο, πήζει μετά από 2 λεπτά.  

4. Αποστείρωση βάζων:  

   - Βράζετε τα βάζα και τα καπάκια τους για 10 λεπτά σε νερό. Αφήστε τα να στραγγίξουν.  

5. Γέμισμα και Σφράγιση:  

   - Γεμίστε τα ζεστά βάζα με την καυτή μαρμελάδα, αφήνοντας 1 εκατοστό κενό στην κορυφή. Κλείστε τα καπάκια σφιχτά και αναποδογυρίστε τα για 5 λεπτά για να δημιουργηθεί κενό.  

6. Ψύξη και Αποθήκευση:  

   - Αφήστε τα βάζα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Φυλάξτε τα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Μετά το άνοιγμα, διατηρήστε στο ψυγείο.  

---

Συμβουλές:  

- Χρησιμοποιήστε ώριμες φράουλες για πιο έντονη γεύση.  

- Αν η μαρμελάδα σας βγεί πολύ πηκτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό κατά το μαγείρεμα.  

- Για μια πιο "σπιτική" υφή, διατηρήστε μερικά κομμάτια φράουλας αντί να τις λιώσετε όλες.  

Απολαύστε τη νόστιμη μαρμελάδα σας σε τοστ,  κρουασάν ή ακόμα και ως γέμιση για κρέπες! 🍓✨