Πώς να Φτιάξετε Σπιτική Μαρμελάδα Φράουλας
Η μαρμελάδα φράουλας είναι μια υπέροχη απόλαυση που μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολα στο σπίτι σας. Με λίγα υλικά και λίγη υπομονή, θα αποκτήσετε μια γευστική και φυσική μαρμελάδα για πρωινό τοστ ή γλυκιά κρέπα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
-Υλικά (για 4-5 μικρά βάζα):
- 1 κιλό φρέσκες φράουλες(καθαρισμένες και χωρίς τα κοτσάνια)
- 600 γραμμάρια ζάχαρη (ή λιγότερο αν προτιμάτε λιγότερο γλυκό)
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού (περίπου 1 λεμόνι)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πηκτίνη (προαιρετικό, για πιο σφιχτή μαρμελάδα)
---
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία των φράουλων:
- Πλύνετε τις φράουλες με προσοχή κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρέστε τα κοτσάνια και κόψτε τες στη μέση αν είναι πολύ μεγάλες.
2. Μαρινάρισμα:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατέψτε τις φράουλες με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Αφήστε να κάτσουν για 1 ώρα, ώστε να αφήσουν τα υγρά τους.
3. Μαγείρεμα:
- Βάζετε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέστε την πηκτίνη (αν τη χρησιμοποιείτε) και ανακατέψτε καλά.
- Σιγοβράστε για 20-30 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν ρέει ελαφρά στο πιρούνι ή όταν, ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα σε ένα κρύο πιάτο, πήζει μετά από 2 λεπτά.
4. Αποστείρωση βάζων:
- Βράζετε τα βάζα και τα καπάκια τους για 10 λεπτά σε νερό. Αφήστε τα να στραγγίξουν.
5. Γέμισμα και Σφράγιση:
- Γεμίστε τα ζεστά βάζα με την καυτή μαρμελάδα, αφήνοντας 1 εκατοστό κενό στην κορυφή. Κλείστε τα καπάκια σφιχτά και αναποδογυρίστε τα για 5 λεπτά για να δημιουργηθεί κενό.
6. Ψύξη και Αποθήκευση:
- Αφήστε τα βάζα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Φυλάξτε τα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Μετά το άνοιγμα, διατηρήστε στο ψυγείο.
---
Συμβουλές:
- Χρησιμοποιήστε ώριμες φράουλες για πιο έντονη γεύση.
- Αν η μαρμελάδα σας βγεί πολύ πηκτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό κατά το μαγείρεμα.
- Για μια πιο "σπιτική" υφή, διατηρήστε μερικά κομμάτια φράουλας αντί να τις λιώσετε όλες.
Απολαύστε τη νόστιμη μαρμελάδα σας σε τοστ, κρουασάν ή ακόμα και ως γέμιση για κρέπες! 🍓✨